Loading...
X

skarpare bild.

Länge var jag missnöjd med skärpan i mina bilder. Jag kunde aldrig få skarpa bild, det var alltid lite smudge över bilderna. Ibland är det ju bra men ibland vill man ha skarpa bilder.
Jag lät kolla om det var nåt fel på min kamera som är en Canon 600 D ( inte nån värsting direkt) men jag fick veta att enligt deras mätningar var inga konstigheter alls. MEN de rekommenderade att jag tar av UV- filtret ( vilket tidigare köpte jag på deras rekommendationer.)
Nu har jag undersökt kamerans inställningar noggrant och hittade till slut lösningen.  Man kan nämligen ställa in skärpan i kamerans program.  Grundinställningen var lågt inställd och nu maxade jag till den.  Ordentligt.

canon4På Canon 600 D kan man gå in  med direktknappen på kameran som jag markerat med rött till att ändra bildstil. Man kan välja mellan Auto, Standard, Porträtt, Landskap, Neutral, Naturtrogen, Monokrom,  1 auto, 2 monokrom och  3 egen.

Välj vilken du vill genom att bläddra med knapparna höger/vänster SET knappen . När du har valt bekräftar du valet med INFO-knappen som jag markerade med grönt ovan. Alltså inte SET knappen vilket är lätt att tro. canongulI nästa steg bläddrar du ner  till skärpa med hjälp av knappen  ( gul pil) och bekräftar valet med SET knappen.
canon6Grundinställningen låg på den tredje sträcken. Jag drog den upp till 7. Så att jag kan ta sjuhelsikes skarpa bilder nu.
Vill du ändra på kontrast, färgmättnad eller färgton backar du då tillbaka med SET knappen.

så här kunde se ut en fågelbild förut ( även om det är lite rörelseoskärpa med också):

P1320402

Och efter ändringar i kameran

sparv

 

5 observations on “skarpare bild.
 1. Replicant Core

  Bra jobbat!
  Jag har rotat i mina menyer, men jag har inte någon sådan inställning för skärpa i min kamera (Nikon 5100).
  När det gäller UV-filter är det ett bra och billigt sätt att skydda sin kameralins (objektivlins), som kostar betydligt mer.
  Du har fått en häftig bild på sparven, den i svart/vit.

   
  Reply
 2. katarinawohlfart

  Det där hjälpte faktiskt mig också! Jag visste visserligen att det fanns då jag gick genom alla inställningarna när jag köpte kameran, men sen har jag glömt bort det och har på sistone funderat på om inte kameran varit särskilt svår att få i fokus. Voila. Här kom svaret. Ska testa och se om det hjälper. Spontant så känns det så. Tack

   
  Reply
 3. Pingback: Hecho en Peru- Made in Peru |

 4. tenkaren

  Kollade min 700 D som borde vara som 600. Ökade själv på skärpan på Egen 1, men du kan också öka skärpan på A (Auto), alltså den som jag har som default.

   
  Reply
  1. belle blue belle blue

   Det har jag redan gjort. Men tack för tipset. Jag tror att det är fokus problem. Jag ser ju ganska dåligt så jag måste lita på att fokusen sköter sig. Men funderar också på att byta upp min kamera. Tyvärr är jag den veliga typen.

    
   Reply

Kommentera med glädje :)